Op weg naar toekomstgerichte bouwprojecten

WAT IS GRO?

 

GRO is een instrument om de duurzaamheid van bouwprojecten te meten en te vergroten.

De ambitie van GRO is om via een geïntegreerd ontwerpproces tot toekomstgerichte, comfortabele gebouwen te komen, waarin sterk wordt ingezet op circulair bouwen.

DE BOUWSECTOR: EEN BELANGRIJKE SPELER VOOR EEN DUURZAME TOEKOMST

 

De bouwsector is één van de belangrijkste economische sectoren in België. Deze sector staat echter in voor 40% van het energieverbruik, is één van de grootste afvalproducenten en één van de grootste verbruikers van grondstoffen.

VOOR WIE IS GRO?

 

Dit instrument kan zowel door opdrachtgevers als ontwerpteams gebruikt worden tijdens de verschillende fases van een privé en/of publiek project. GRO kan zowel voor nieuwbouw- en renovatieprojecten als herinrichtingsprojecten van bestaande gebouwen gebruikt worden. 

GRO 2020.3


Deze vierde versie van GRO kan u gebruiken als handleiding tijdens de verschillende fases van een bouwproject. Deze versie is nog de Vlaamse versie van GRO. De drie gewesten werken samen aan een nieuwe gezamenlijke versie om zo GRO toepasbaar te maken in heel België. Deze versie zal weldra beschikbaar zijn.

WAT BETEKENT ‘GRO’ ?

 

GRO is een Noorse meisjesnaam en betekent “groei”. Dit duurzaamheidsinstrument werd genoemd naar de Noorse ex-premier Gro Harlem Brundtland, die voorzitter was van de VN-commissie “World Commission on Environment and Development” en die in 1987 het rapport “Our Common Future” uitbracht.

Sustainable development is development
that meets the needs of the present
without compromising the ability of future generations
to meet their own needs.